• Scholieren Sparen
  • KC De Schakel
  • KC De Schakel
  • KC De Schakel

GLOBAL MONEY WEEK 2021

Global Money Week (GMW) is een jaarlijks terugkerende activiteit die wereldwijd gevierd wordt. Het is een initiatief van Child Youth and Finance International. Suriname doet sinds 2013 hieraan mee. In Suriname is de Centrale Bank van Suriname de trekker.

De afgelopen jaren is door middel van beurzen invulling gegeven aan de GMW. Vanwege de COVID-19 pandemie wordt de GMW dit jaar anders gevierd. Elke deelnemende instelling zal op haar eigen creatieve wijze invulling geven hieraan. De slogan van GMW is LEARN, SAVE, EARN

Lees meer...

Konijntje – doet een karweitje

Het was een mooie zonnige middag toen kindje Konijntje met zijn moeder een wandeling maakte in de mall. Verheugd wees Konijntje naar een glazen kast, naar een game met de woorden: Kijk daar Mama, dit moet ik zeker hebben.

Moeder Konijn fluisterde naar kindje konijn, dat zou wel kunnen mijn lieverd maar daar zou je wel zelf voor moeten sparen want op dit moment is het iets dat je graag wil en niet iets dat je nu zou moeten hebben.

Lees meer...

SPAREN

"Wanneer wij praten over sparen wordt er direct gedacht aan geld sparen. Sparen is iets niet gebruiken maar apart houden voor later. Maar waarvoor kan je allemaal sparen, geld apart houden voor later. Sparen kan voor verschillende dingen, met een mooi woord zeggen we doelen. Bijvoorbeeld sparen voor een telefoon, voor een mooie fiets of om op vakantie te gaan.

Je kunt geld sparen, maar je kunt ook geld lenen. Als je geld leent, moet je rente betalen. Wat is rente? Rente is extra geld dat je moet betalen aan degene waar je geld van leent. Het is een soort beloning voor het lenen. Banken berekenen rente als je geld bij ze leent voor bijvoorbeeld het kopen van een auto.

Hoe kun je meer geld sparen?

Je kunt bijvoorbeeld meer geld sparen wanneer je meer verdiend en of wanneer je meer overhoud. Meer verdienen kan bijvoorbeeld door meer klusjes te doen, een bijbaantje te nemen. Een andere manier om meer geld over te houden is door minder geld uit te geven (besparen = sparen!).

Ga voor jezelf na waaraan je minder geld kan en of moet uitgeven. Begin bijvoorbeeld alvast met het opsommen van drie (3) dingen. Ik kan / moet minder geld kunnen uitgeven aan:

1. …………………………………………………………

2. …………………………………………………………

3. …………………………………………………………

KCDS KASMONI

Goedkoop lenen. Rendabel sparen & beleggen

alg-adv-timeless-col

Scholieren Spaar Spektakel

SSS groen

De creatieve instelling met een sociaal gezicht

PVV-adv-consumentkoerier-01

Subcategorieën