• Scholieren Sparen
  • KC De Schakel
  • KC De Schakel
  • KC De Schakel

SPAREN

"Wanneer wij praten over sparen wordt er direct gedacht aan geld sparen. Sparen is iets niet gebruiken maar apart houden voor later. Maar waarvoor kan je allemaal sparen, geld apart houden voor later. Sparen kan voor verschillende dingen, met een mooi woord zeggen we doelen. Bijvoorbeeld sparen voor een telefoon, voor een mooie fiets of om op vakantie te gaan.

Je kunt geld sparen, maar je kunt ook geld lenen. Als je geld leent, moet je rente betalen. Wat is rente? Rente is extra geld dat je moet betalen aan degene waar je geld van leent. Het is een soort beloning voor het lenen. Banken berekenen rente als je geld bij ze leent voor bijvoorbeeld het kopen van een auto.

Hoe kun je meer geld sparen?

Je kunt bijvoorbeeld meer geld sparen wanneer je meer verdiend en of wanneer je meer overhoud. Meer verdienen kan bijvoorbeeld door meer klusjes te doen, een bijbaantje te nemen. Een andere manier om meer geld over te houden is door minder geld uit te geven (besparen = sparen!).

Ga voor jezelf na waaraan je minder geld kan en of moet uitgeven. Begin bijvoorbeeld alvast met het opsommen van drie (3) dingen. Ik kan / moet minder geld kunnen uitgeven aan:

1. …………………………………………………………

2. …………………………………………………………

3. …………………………………………………………