• Scholieren Sparen
  • KC De Schakel
  • KC De Schakel
  • KC De Schakel

Konijntje – doet een karweitje

Het was een mooie zonnige middag toen kindje Konijntje met zijn moeder een wandeling maakte in de mall. Verheugd wees Konijntje naar een glazen kast, naar een game met de woorden: Kijk daar Mama, dit moet ik zeker hebben.

Moeder Konijn fluisterde naar kindje konijn, dat zou wel kunnen mijn lieverd maar daar zou je wel zelf voor moeten sparen want op dit moment is het iets dat je graag wil en niet iets dat je nu zou moeten hebben.

Konijntje keek fronsend naar zijn moeder en vroeg wat ze met sparen bedoelde. Moeder konijn gaf aan dat Sparen iets bewaren of aan een kant zetten voor later betekent. Je kan sparen voor wat je maar ook wilt hebben, dus ook voor deze leuke game gaf ze verder aan.

“Maar... zei Konijntje. Om te kunnen sparen moet ik toch werken? En daar ben ik nog veel te jong voor. Moeder Konijn zei: een karweitje verrichten bij oma of opa en centjes inruil daarvoor krijgen behoort ook tot werken.

Maar daar heb ik helemaal geen zin in en dat is ook heel vervelend gaf Konijntje aan. Mama konijn geeft heel streng aan dat het misschien niet fijn is om te werken maar dat werken wel beloond wordt en dat een ieder zijn boontjes moet leren doppen.

Mama komt op een “idee”, ze geeft konijntje aan dat ze hem wel graag wil helpen met een deel en dat hij voor dat ander deel, karweitjes zal moeten verrichten. Konijntje vroeg mama om erover na te denken. Mama Konijn stemde in en gaf hem één (1) dag bedenk tijd. Konijntje ging in zijn kamer, hij was zo boos en mompelde; hoe kan mama dit nou doen …? ……en hij viel in slaap.

De volgende dag ging konijntje bij oma en opa op bezoek en vertelde ze wat de vorige dag was gebeurd en dat hij het niet fijn vond. Oma en opa vertelden Konijntje dat Sparen heel wijs is. Konijntje gaf aan dat hij nu niet kan werken omdat hij jong is. Oma vertelde dat ze door sparen haar huis heeft kunnen bouwen en een auto heeft kunnen kopen. Opa zei aan Konijntje dat hij in het weekend zou kunnen werken in de achtertuin en zo wat zakcentjes kan verdienen.

Na enkele weken te hebben gewerkt huppelde Konijntje vrolijk naar zijn mama en vroeg of om naar de mall te gaan om die game te kopen. Mama vraagt Konijntje of hij al zijn deel van het geld gespaard heeft. Konijntje wijst mama heel trots zijn spaarpot en vertelt mama hoe hij enkele weken in de achtertuin van oma mocht meehelpen.

Mama vertelde konijntje dat ze het heel slim van hem vindt, dat hij toch ervoor gekozen heeft te werken om wat centjes te verdienen en dat hij het geld in zijn spaarpot gestopt heeft in plaats van die bijvoorbeeld uit te geven aan het kopen van lekkers. Je hebt er bewust voor gekozen karweitjes te verrichten en te sparen voor hetgeen je heel graag wil.

Aaai mi boi je bent een echte konijn, je laat nu al zien dat je slim met geld kan zijn.

Mama kunt u zich nog herinneren, bij KC De Schakel zeggen ze toch :

… Koni nanga yu Moni